Ben van Duin - TRENDS
shadow
16 april, 2014

TRENDS

Wat maakt iemand tot een echte trendwatcher?
Het draait om het magische begrip ‘Tijdgeest’: een trendwatcher moet heel goed weten wat er speelt en nog belangrijker: wat er gaat spelen. Dit bereik je door de kennis over de geschiedenis van het vak, materialen en eigenschappen te ontwikkelen. De meester op dit gebied is Antonio Citterio (ik schrijf zijn naam met respect op..).
Zie onderstaand stoeltje ‘Mozart’ voor Flexform. Alweer uit 1996! Vormgegeven in klassiek materiaal, riet nota bene, maar dan in een strak houten frame.

MOZART 2

Al een paar jaar is Patricia Urquola een trendsetter van formaat. ‘Cover’ voor Moroso uit 2013 is een prachtig recent meesterwerk: simpel houten frame voorzien van een zitting. Met eigenzinnige weeftechniek in de rug. Huiveringwekkend mooi.

cover311

Modetrends
De vintage rage is bijna op een hoogtepunt en dat betekent veel vage en verweerde kleuren. Het staat voor geborgen, veilig, familie, individualisme en ronduit… angst.
Wij anticiperen als reactie op een nakende lichte en heldere periode. Die gaat er zeker komen. Als ontwerper is het belangrijk te weten welke materialen en kleuren dominant worden en dan in nieuwe setting dit zo te vormen dat het heel eigentijds is.

Wat wordt belangrijk de komende jaren:
• nog meer nieuwe alternatieve materialen,
• ruwe en onbewerkte toepassingen
• bij demontage makkelijk te scheiden en
• op zoveel mogelijk zelfde niveaus hergebruiken.

Kortom, inspirerende tijden voor ontwerpers die open staan voor niet voor de hand liggende materiaaltoepassingen.

bankje 001

Individualisering van ontwerp
Door de 3D printer te gaan gebruiken als productiegereedschap wordt er naar mijn idee een nieuwe markt gecreëerd om een kunststof object te personaliseren zonder dat dit extreem hoge kosten met zich mee brengt. Denk aan ombouw telefoons, horloge om manteling, drinkbekers, kopjes, sleutelhangers, afstandsbedieningen, siervoorwerpen en in een later stadium ook grotere objecten. Op de Dutch Design week in Eindhoven waren er tal van voorwerpen te zien die zo uit de printer zijn gerold…

Reageren Delen op facebook linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *